Jag är ju ingen bagare och borde egentligen inte ge mig på att baka något jag aldrig gjort förut, men hur svårt kan det vara att baka vanliga brödbullar?!
Det konstiga med detta receptet, som är från Anna Bergenströms kokbok 'Annas mat', är att det inte ska jäsa. Uppenbarligen, men efter första batchen är jag tveksam, eller är jag verkligen SÅ usel på att baka?
"Platt som en pannkaka!" |
Det de gör på Cranks i London är att de kavlar ut degen ganska tjockt, trycker ut rundlar med ett glas och gräddar på plåt. Jättefiffigt för de säkert, men det funkade ju inte alls.
Det blev en liten degbit kvar från denna laddning som av naturen jäste under tiden, så jag rullade till två små bullar av denna klump, slängde in i ugnen och gräddade ett tag. Och si så där ja! Nu blev det andra bullar!
Dubbelt så höga och mycket fluffigare inuti |
Så den andra batchen deg fick jäsa ca 20-30 minuter under duk i bunken och därefter bakade jag ut dem till bullar och jäste under duk i ytterligare 20 minuter.
Et voilà!
Stora, fina och runda! |
Tyvärr blev det ju inte så många så jag får göra en till batch så det räcker till hela familjen.
Tanken var ju att vi skulle ha frukostbullar med till påskfirandet hos syster i Aspö och det innebär att det ska räck till 12 personer.
Nu har jag då alltså gjort om Anna Bergenströms recept. Hoppas hon inte misstycker, men hon måste ha missat att nämna jäsningen!
Här är receptet:
3 ½ dl ljummet vatten
25 g jäst (½ paket)
1 msk honung eller 1 tsk rå- eller farinsocker
1 tsk havssalt
5 dl grahamsmjöl + 2-2 ½ dl vetemjöl eller 7 ½ dl grahamsmjöl
Blanda jäst, honung och salt med lite av vattnet och låt det stå en stund, tills det börjar bubbla (ca 10 min).
Tillsätt resten av vattnet och mjölet, lite i taget. Arbeta degen tills den är smidig.
Jäs i bunken under duk i ca 20 minuter.
Så blev de, kavlade och stansade med glas. Helt ok, men det bästa sättet är nog att rulla bullar istället. |
Kavla ut degen cirkus 1-1½ cm tjock, tryck ut rundlar med ett glas ca 7 cm i diameter.
Då blir de lika stora, kom jag på, och det är ju snyggt!
Jäs på plåten under duk ytterligare 20 minuter.
Skjuts mitt in i ugnen och grädda på 200 °C i 20-25 minuter.
Kommentarer
Skicka en kommentar