Idag har jag avslutat äppelmusten som stått på "tillväxt" under veckan. Det här var första gången någonsin som jag gjorde egen must och det tack vare en arbetskamrat som hade så mycket äpplen på tomten och tog med sig några kassar till jobbet.
Vid provsmakning började det riktigt sjunga i gommen, som Carl-Jan skulle sagt. Mycket gott!
5 liter smakrika äpplen
6 liter kallt vatten
1 tsk natriumbensoat
1 msk vinsyra
1 dl socker/liter avrunnen must
Gör såhär;
Häll vattnet i en stor behållare (t ex 10-liters plasthink m lock) och tillsätt vinsyra och
natriumbensoat. Rör om ordentligt.
Dela, skiva och mät upp alla äpplen (de behöver inte skalas
och/eller kärnas ur).
Lägg äppelklyftorna i vattnet.
Låt blandningen stå i 5 dygn,
rör om en-två gånger om dagen.
Lägg ett lock över det hela men låt det finnas en glipa
så att det kommer in luft.
När 5 dygn har gått så ska musten silas. Jag grovsilade först genom vanlig sil ner i ett 1-litersmått. Därefter finsilade jag varje liter genom silduk och hällde i en kastrull.
Tillsätt 1 dl socker/liter avrunnen must och rör om.
Låt det hela få ett hastigt uppkok så att sockret löses upp.
Häll upp musten på rena flaskor och förvara mörkt och svalt.
Kommentarer
Skicka en kommentar