Fortsätt till huvudinnehåll

Jordgubbstårta, morötter och vitlök


Sveriges nationaldag var det igår och vad kan vara svenskare än en jordgubbstårta! Lilla stumpan dekorerade med grädde, jordgubbar, små guld- och silverkulor och stora vita kulor (ätbara alltså). Som fyllning hade vi ett lager med vaniljkräm och ett lager med jordgubbssylt/vispgrädde. Det var nog den färskaste tårta jag ätit någonsin. Sockerkaksbottnen hann knappt svalna innan det var dags för montering. Vi skulle få fikafrämmande och var precis nästan färdiga när farfar och Berit rullade in på tomten.



Här har jag planterat sockerärtor, 
rädisor och morötter. 
Oregano och timjan överlevde vintern. 

Innan dagen var slut insåg jag också att det nog var hög tid att sätta lite frön så vi får grönsaker i sommar. 
Maj månad har varit lite tumultartad på många sätt så orken och tiden har inte riktigt funnits. Sagt och gjort, klockan 21 gav jag mig ut i krig med myggorna. Och sådde. Hej å hå! Det gick undan för sjuttsingen vad mycket myggor det var. Usch!





Och här kommer väl förhoppningsvis lite rödbetor och slanggurka.
Längst bak frodas gräslök och fransk dragon närmast spaljén.


Perennarabatten tidig torsdagmorgon (tidningspromenaden....). 
Det växer så det knakar och silverhavren (gräset med de vita toffsarna) brer ut sig rejält och är nästan på väg att kväva nävan framför. TIPS! Den här rabatten har jag kopierat från Mästarrabatten 2010. En länk till den sidan finns i högermarginalen här intill. Har man inte vanan och vet vad som passar ihop är det faktiskt inte något att skämmas över. Sen har jag bytt ut vissa av växterna ändå för allt på växtlistan  fanns inte. 

                                 

Rabatten är under konstruktion fortfarande, så det händer saker hela tiden och saknas lite växter här och där, men det är ju ingen panik. Allt vi har är tid och det finns inget mer inspirerande än att följa växtligheten och hur allt tar form.









Inga hål i häcken längre!
Vitlökshäcken
Vår fina häggmispelhäck var ju även omtyckt av sorken, som jag skrev i ett tidigare inlägg. Funbo plantskola utanför Uppsala är dock att lite på. Det tog ca en vecka från det att jag mejlade så hade de fem nya plantor till oss. 
Eftersom vi var lite sega att hämta dem blev det sedan panik att få dem i jorden, då dem är barrotade, dvs de kommer inte med en jordklump runt rötterna utan har bara rötter och är därför väldigt känsliga för sol och uttorkning. 
Torsdag kväll förra veckan när jag släpade mig ut i vardagsrummet, trött, sliten och frusen i märgen efter en heldag i Furuvik i 6 grader och regn (och ett huvudlöst Blodomlopp på onsdagen) för att bara sjunka ner i fåtöljen, kläcker kära maken ur sig "Ska vi plantera de där häckplantorna nu då?" 
Seriöst? Jag hade en sprängande träningsvärk, och var så trött så ögonen gick i kors när jag skulle läsa godnattsaga för lilla stumpan. Tills slut kunde jag inte sjunga heller för det kom bara en massa sludder. Och då vill han ut och plantera häckplantor! Klockan 9:30 på kvällen? Men, det var en fråga om liv och död. Så ut gick vi och plantorna kom på plats. 
Ett tips jag fick från den vänliga damen på plantskolan var att trycka ner lite vitlök med plantorna. Det luktar illa för sorken och håller den borta förhoppningsvis. Knäpp liten gynnare det där, på många sätt! Vitlök som är så gott!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fel zon, fel blomma, fel info, fel Odla.nu, fel fel fel!

Jag känner mig så lurad och besviken! Så här ska det se! Bild hämtad från nätet. Förra sommaren köpte jag tre stycken stjärnjasmin som skulle klä in min altan, klättra uppför stolparna och bara välla över taket. Så såg det ut på bilden i alla fall. Nu har det visat sig att denna växt som mest klarar zon 1, vilket är längst, längst ner i Skåne. I Uppsala har vi zon 4. Det som gör mig putt är att det inte fanns någon zonangivelse på odla.nu, så jag tänkte inte så mycket på det. Det är ju annars det första jag kollar när jag ska handla växter, i alla fall på nätet där shopen servar hela landet. Så här ser det ut med mina stjärnjasminer. Bilden är visserligen från den 20 april, men jag kan lova att det inte hänt så mycket mer än så med dem. De är nästan lika stora nu, 2½ månad senare efter mycket gödning, vattning och ett skyddat varmt ställe. Så här ser det ut i verkligenheten..... Växterna är inte vinterhärdiga så de står bäst i kruka och tas in under vinter, därf

Nu mår jag mycket bättre!

Kan man må annat än bra när man hör den här melodin? Jag har ju hört den med ett halvt öra på radion, men idag när jag åkte hem från affären skruvade jag upp volymen när jag hörde de första stroferna, som fick mig att spetsa öronen lite extra och herre jävlar, vilken TEXT! Hon kan hon, Kristina Lugn, säga vad man vill.  Galet bra! Man småler genom hela melodi.  Hör själv! Och läs texten här nedan. Ha en trevlig söndag kväll! NU MÅR JAG MYCKET BÄTTRE Lyrics: Kristina Lugn Music: Benny Andersson Nu mår jag mycket bättre, tack och lov att jag finns. Se på mig, jag är rasande bra. Ja, jag mår som en prins. Vad vill du ha till middag? Kanske leverpastej? Jag ska städa åt dig. När du faller för mig mår du så mycket bättre. Säg tack till var dag du får leva, var glad att du är så normal. Ditt blodtryck är lagom och dina sorger dom har dött av samvetskval. Nu kommer jag och tar dig. Du blir glad, må du tro, när jag satsar på lyxprod

Min Floravägg - originalet?

  Det här var nästan lite läskigt! Det kom ett mejl från en arbetskamrat - Har du sett denna? stod det och innehöll en bild med "min vägg"!! Fast det var inte min vägg. Det var någon annans. Jag trodde någon gjort ett fotomontage :). Hick! Så den fanns, tapeten jag letat efter, men inte hittat!    Botanica från Sandberg Botanica  MIN vägg. MIN tapet! Frågan är då: vilken är originalet? Tapeten från Sandberg eller min vägg tapetserad med boksidorna från Den Svenska Floran.........??? Eller kanske den som satt hos Linné själv...... Tilläggas kan ju att det var betydligt roligare att tapetsera med boksidor än med en vanlig tapet i alla fall :o). Och det blev mycket, mycket billigare! Original eller originell?