
Idag blev det en supersmarrig kryddig räksås till middag. Receptet kommer ursprungligen från ett makaronpaket från Kungsörnen årgång 1990. Jag föredrar att göra den på egenskalade räkor och med annan pastasort än makaroner, som det står i receptet.
Själva räksåsen har en lång och ganska traumatisk historia. Dock inte så traumatisk att jag (och andra inblandade) kan skratta åt det idag.
Så här var det:
Första gången jag gjorde detta recept var då, 1990, och jag bodde på Hägerstensåsen i Stockholm med mina söners pappa. Vi hade bjudit hem hans före detta arbetskamrater på middag en lördagskväll och skulle bjuda på den kryddiga räksåsen, men istället för makaroner kokade jag tagliatelle. Jag kan ju tillägga att det var första gången jag träffade dessa människor.

Nästa räksåsmiddag inträffade i Sälen. Det var julen 1991 och, mot mitt känslomässiga förstånd, hade jag gått med på att fira jul med samme mans familj (mamma, lillebror och gamla mormor och morfar). Det var väldigt traumatiskt redan med detta eftersom mina jular fram till denna tillbringats med MIN mamma, pappa och systrar. Och det var så det skulle vara! Annars kunde jag lika gärna hoppa över julen. Men man måste ju försöka.

Nästa bekymmer var kryddningen. Den är väldigt kryddstark, såsen, och det började ryka ur öronen på morfarsgubben efter några tuggor. "Hoho! Tänt var det här!" tjoade han och jag ville mest bara sjunka genom golvet.
Japp! Och så har vi den tredje dramatiken/traumatiken. Och den här gången var värst, utan tvekan.
Jag och systrarna hade fått överta familjens segelbåt som hade sin hemmahamn på Ljusterö.
Det var vår och dags att börja med båtbestyren inför sommaren. Vi hade bokat in en hel helg eftersom vi skulle göra en grov upprustning av skrovet. Vi slet som små djur hela lördagen, slipade med stålskiva, putsade och slipade, slipade och putsade. När kvällen kom var vi hungriga som gnuer och kunde knappt bärga oss till middagen: den kryddiga räksåsen.
Åter igen hade jag förberett såsen innan i min finaste gjutjärnsgryta. Jag kokar pasta. Vi sätter oss till bords och hugger in med iver som en hund som blir erbjuden ett saftigt köttben. Plötsligt, mitt i en tugga fryser hela bilden: de tre systrarna som njuter en god middag efter en dags hårt arbete. Smaken som fyller våra gommar är frän, besk och allt annat än njutbar. Vad i hela friden?
Det som hänt var att jag hade varit väldigt noga med att smörja in grytan med olja, men kanske tagit lite för mycket olja. Sen hade grytan stått i ett köksskåp i några månader, förmodligen sedan julen i Sälen. Och vad hände med oljan under den tiden? Den härsknade! Och sen lagade jag kryddig räksås i den till båtrustningen.
Jag minns inte riktigt hur vi löste matfrågan den lördagen, men jag antar att vi hade turen nog att det fanns en pizzeria på Ljusterö. Ena systern var arg som ett bi och tyckte jag var den mest inkompetenta kocken någonsin.
Det tog många år innan någon av oss kunde äta den kryddiga räksåsen igen. Och många urkokningar innan grytan gick att använda utan att maten smakade härsken olja.
Men god är den, räksåsen! Utan den extra kryddningen :o).
Enjoy!
Kommentarer
Skicka en kommentar