Fortsätt till huvudinnehåll

Cranks brödbullar - att jäsas eller inte jäsas?

Jag är ju ingen bagare och borde egentligen inte ge mig på att baka något jag aldrig gjort förut, men hur svårt kan det vara att baka vanliga brödbullar?!
Det konstiga med detta receptet, som är från Anna Bergenströms kokbok 'Annas mat', är att det inte ska jäsa. Uppenbarligen, men efter första batchen är jag tveksam, eller är jag verkligen SÅ usel på att baka?
"Platt som en pannkaka!"
Det de gör på Cranks i London är att de kavlar ut degen ganska tjockt, trycker ut rundlar med ett glas och gräddar på plåt. Jättefiffigt för de säkert, men det funkade ju inte alls.
Det blev en liten degbit kvar från denna laddning som av naturen jäste under tiden, så jag rullade till två små bullar av denna klump, slängde in i ugnen och gräddade ett tag. Och si så där ja! Nu blev det andra bullar!

Dubbelt så höga och mycket fluffigare inuti
Så den andra batchen deg fick jäsa ca 20-30 minuter under duk i bunken och därefter bakade jag ut dem till bullar och jäste under duk i ytterligare 20 minuter.

Et voilà!

Stora, fina och runda! 
Tyvärr blev det ju inte så många så jag får göra en till batch så det räcker till hela familjen. 
Tanken var ju att vi skulle ha frukostbullar med till påskfirandet hos syster  i Aspö och det innebär att det ska räck till 12 personer.

Nu har jag då alltså gjort om Anna Bergenströms recept. Hoppas hon inte misstycker, men hon måste ha missat att nämna jäsningen!

Här är receptet:

3 ½ dl ljummet vatten
25 g jäst (½ paket)
1 msk honung eller 1 tsk rå- eller farinsocker
1 tsk havssalt
5 dl grahamsmjöl + 2-2 ½ dl vetemjöl eller 7 ½ dl grahamsmjöl

Blanda jäst, honung och salt med lite av vattnet och låt det stå en stund, tills det börjar bubbla (ca 10 min).
Tillsätt resten av vattnet och mjölet, lite i taget. Arbeta degen tills den är smidig.
Jäs i bunken under duk i ca 20 minuter.

Så blev de,
kavlade och stansade med glas.
Helt ok, men det bästa sättet
är nog att rulla bullar istället.
Knåda ut degen och forma bullar eller, faktiskt, gör som Cranks:
Kavla ut degen cirkus 1-1½ cm tjock, tryck ut rundlar med ett glas ca 7 cm i diameter.
Då blir de lika stora, kom jag på, och det är ju snyggt!

Jäs på plåten under duk ytterligare 20 minuter.
Skjuts mitt in i ugnen och grädda på 200 °C i 20-25 minuter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fel zon, fel blomma, fel info, fel Odla.nu, fel fel fel!

Jag känner mig så lurad och besviken! Så här ska det se! Bild hämtad från nätet. Förra sommaren köpte jag tre stycken stjärnjasmin som skulle klä in min altan, klättra uppför stolparna och bara välla över taket. Så såg det ut på bilden i alla fall. Nu har det visat sig att denna växt som mest klarar zon 1, vilket är längst, längst ner i Skåne. I Uppsala har vi zon 4. Det som gör mig putt är att det inte fanns någon zonangivelse på odla.nu, så jag tänkte inte så mycket på det. Det är ju annars det första jag kollar när jag ska handla växter, i alla fall på nätet där shopen servar hela landet. Så här ser det ut med mina stjärnjasminer. Bilden är visserligen från den 20 april, men jag kan lova att det inte hänt så mycket mer än så med dem. De är nästan lika stora nu, 2½ månad senare efter mycket gödning, vattning och ett skyddat varmt ställe. Så här ser det ut i verkligenheten..... Växterna är inte vinterhärdiga så de står bäst i kruka och tas in...

Min Floravägg - originalet?

  Det här var nästan lite läskigt! Det kom ett mejl från en arbetskamrat - Har du sett denna? stod det och innehöll en bild med "min vägg"!! Fast det var inte min vägg. Det var någon annans. Jag trodde någon gjort ett fotomontage :). Hick! Så den fanns, tapeten jag letat efter, men inte hittat!    Botanica från Sandberg Botanica  MIN vägg. MIN tapet! Frågan är då: vilken är originalet? Tapeten från Sandberg eller min vägg tapetserad med boksidorna från Den Svenska Floran.........??? Eller kanske den som satt hos Linné själv...... Tilläggas kan ju att det var betydligt roligare att tapetsera med boksidor än med en vanlig tapet i alla fall :o). Och det blev mycket, mycket billigare! Original eller originell?  

Klematis och stjärnjasmin

Till min stora glädje har mina klematis tagit sig bra på sin nya plats. De planterades först i krukor för att klättra i min pergola på altanen, men verkade inte alls trivas så jag flyttade dem raskt och ersatte med murgröna som inte heller verkade trivas. Klematis som stentrivs :o)! Nu återstår då bara att se hur de tre stjärnjasminer jag köpte från odla.nu tar sig. De ska må bäst av att stå i kruka då de inte är vinterhärdiga och behöver flytta inomhus (ca 5°C) under vinterhalvåret. Stjärnjasmin, på tillväxt Håll tummarna åt mig för om detta funkar kommer det att bli fantastiskt underbart och härligt!