Fortsätt till huvudinnehåll

Skinka & grönkål

Det här är allt som behövs anser jag. Skinka och grönkål. Jul! Min mormor kom från Halland och tog med sig denna delikatess till julbordet. Det är fantastiskt gott och nyttigt. Om du tvekar så ska du veta detta (citat från arstiderna.com): "Grönkål slår nästan alla andra grönsaker i nyttighet: sprängfull av fiber och antioxidanter. Grönt är bra för ögonen och de gröna bladen är till och med fyllda med B-, C- och K-vitamin, folat samt kalcium, järn, zink och jod." . Japp! Vem har sagt att julmaten inte är bra?
Jag brukar göra så här:
  1. Ansa kålen genom att repa av bladen från stjälken.
  2. Skölj om du tycker det är nödvändigt.
  3. Riv sönder kålen i mindre bitar.
  4. Förväll i vatten och en buljongtärning i några minuter.
    Egentligen ska man förvälla kålen i skinkspadet som blir när man kokat skinkan, men jag ungssteker min skinka och det blir inte så mycket spad av det, så vatten och buljong funkar finfint!
    Tänk på att kålen sjunker ihop ganska mycket! Det är som med svamp: man tycker man har jättemycket från början, men det blir inte så mycket kvar när man tillagat den.
  5. Häll bort (eller sila) vattnet och låt kålen svalna. Frys in i småportioner.
  6. När du sedan ska tillaga grönkålen till skinkan, så tinar du den lilla påsen.
  7. Fräs upp i smör (riktigt smör), salta och peppra.
  8. Stuva i grädde.
  9. Klart!
Ät till den goda skinkan! Love!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Fel zon, fel blomma, fel info, fel Odla.nu, fel fel fel!

Jag känner mig så lurad och besviken! Så här ska det se! Bild hämtad från nätet. Förra sommaren köpte jag tre stycken stjärnjasmin som skulle klä in min altan, klättra uppför stolparna och bara välla över taket. Så såg det ut på bilden i alla fall. Nu har det visat sig att denna växt som mest klarar zon 1, vilket är längst, längst ner i Skåne. I Uppsala har vi zon 4. Det som gör mig putt är att det inte fanns någon zonangivelse på odla.nu, så jag tänkte inte så mycket på det. Det är ju annars det första jag kollar när jag ska handla växter, i alla fall på nätet där shopen servar hela landet. Så här ser det ut med mina stjärnjasminer. Bilden är visserligen från den 20 april, men jag kan lova att det inte hänt så mycket mer än så med dem. De är nästan lika stora nu, 2½ månad senare efter mycket gödning, vattning och ett skyddat varmt ställe. Så här ser det ut i verkligenheten..... Växterna är inte vinterhärdiga så de står bäst i kruka och tas in...

Min Floravägg - originalet?

  Det här var nästan lite läskigt! Det kom ett mejl från en arbetskamrat - Har du sett denna? stod det och innehöll en bild med "min vägg"!! Fast det var inte min vägg. Det var någon annans. Jag trodde någon gjort ett fotomontage :). Hick! Så den fanns, tapeten jag letat efter, men inte hittat!    Botanica från Sandberg Botanica  MIN vägg. MIN tapet! Frågan är då: vilken är originalet? Tapeten från Sandberg eller min vägg tapetserad med boksidorna från Den Svenska Floran.........??? Eller kanske den som satt hos Linné själv...... Tilläggas kan ju att det var betydligt roligare att tapetsera med boksidor än med en vanlig tapet i alla fall :o). Och det blev mycket, mycket billigare! Original eller originell?  

Klematis och stjärnjasmin

Till min stora glädje har mina klematis tagit sig bra på sin nya plats. De planterades först i krukor för att klättra i min pergola på altanen, men verkade inte alls trivas så jag flyttade dem raskt och ersatte med murgröna som inte heller verkade trivas. Klematis som stentrivs :o)! Nu återstår då bara att se hur de tre stjärnjasminer jag köpte från odla.nu tar sig. De ska må bäst av att stå i kruka då de inte är vinterhärdiga och behöver flytta inomhus (ca 5°C) under vinterhalvåret. Stjärnjasmin, på tillväxt Håll tummarna åt mig för om detta funkar kommer det att bli fantastiskt underbart och härligt!